FinCEN-tiedostot muistuttavat meitä siitä, että Bitcoin ei edelleenkään ole tarkoitettu rahanpesuun

Tämä artikkeli ilmestyi alun perin Down The Rabbit Hole -uutiskirjeessämme. Jos haluat uutiset ja analyysit suoraan postilaatikkoosi, muista tilata nyt!

Tällä viikolla julkaistu tuhansien suurten pankkien raporttien välimuisti osoitti, että nämä laitokset jättivät huomiotta heidän omat huolenaiheensa ja siirtivät mielellään biljoonia dollareita ympäri maailmaa epäiltyjen terroristien, rikollisten ja korruptoituneiden hallitusten puolesta.

Tunnetaan „FinCEN-tiedostoina“, koska pankkien raportit toimitettiin Yhdysvaltain valtiovarainministeriön FinCEN-verkostolle (FinCEN), ja tämän välimuistin paljasti ryhmä kansainvälisiä toimittajia. Tällä tavalla julkaistiin yli 2100 epäilyttävää toimintaa koskevaa raporttia, jotka viittasivat yli 2 biljoonaan dollariin tapahtumista vuosina 1999-2017 The New York Timesin mukaan.

Lainanantajia, jotka ovat jättäneet tällaisia ​​ilmoituksia ja jättäneet tietoisesti huomiotta omat huolensa, ovat JPMorgan Chase, Bank of America, HSBC ja Deutsche Bank. Nämä ryhmät siirtivät varoja Talebaniin sidotun yrityksen kaltaisille ryhmille, Pohjois-Korean hallitukseen kytkeytyneille ryhmille ja valtiovarainhoitopetosten järjestäjälle Malesiassa.

FinCENistä ja sen työlästä matkasta säännellä kryptovaluuttatoimintaa on ehdottomasti tutkittava kaninreikä. Mutta luulen, että todellinen lähtökohta tästä paljastuksesta maailman tärkeimmistä rahoituslaitoksista on sen väärinkäytetyn maineen kautta, jolla Bitcoinilla on rahanpesua.

Loistava paikka aloittaa BTC: n ja rahanpesun välisissä yhteyksissä on tämä Bitcoin Magazine -artikkeli vuodelta 2013. Bitcoinilla on pitkään ollut maine epäilyttävien tapahtumien helpottamiseksi – salanimensä ja yksityisyyden suojansa ansiosta BTC oli maailman valuutta tuottavimmat darknet-markkinat, Silk Road. Silk Road oli niin merkittävä kiinnitys Bitcoin-taloudessa, että Vitalik Buterin käsitteli projektia Bitcoin Magazinen kaksiosaisessa raportissa vuonna 2012.

Mutta totuus on, että vaikka Bitcoin on melko vankka työkalu rahoitustoimien peittämiseen (kuten Aaron van Wirdum käsitteli tässä Bitcoin Up yksityisyysteknologian tutkimuksessa vuodesta 2018 lähtien), se on paljon vähemmän kykenevä suojaamaan yksityisyyttä kuin jotkut muut siellä olevat kryptovaluutat. Ja kuten FinCEN-tiedostot ovat korostaneet, myös maailman johtavat rahoituslaitokset pesevät säännöllisesti rahaa.

Joten vaikka darknet-markkinoiden toiminta todennäköisesti pysyy aina yhteydessä Bitcoiniin (kuten selitimme viime vuonna), tämän viikon pommiraportti on jälleen muistutus siitä, että Bitcoinin käyttö rikollisten työkaluna on vain yksi myytti, joka saattaa soveltua paremmin maailman vanhoihin järjestelmiin .